منابع چاپی :زندگی نامه

 زندگی نامه:

هاموبجان واسیلیان. راهنمای دانش آموختگان کتابداری ایران. ترجمه شیرین تعاونی. تهران: موسسه تحقیقات وبرنامه ریزی علمی وآموزشی،مرکزخدمات کتابداری. 1357 .

این راهنما شرح حال کوتاهی از کسانی است که در رشته کتابداری تحصیل نموده اند و مدرک تحصیلی آنها از فوق دیپلم تا دکترا و یا معادل یکی از این مدارک در رشته کتابداری است. از نظر زمانی این راهنما حاوی اطلاعاتی تا بهمن 1357 است و مجموعا شرح حال کوتاهی (شامل نام و نام خانوادگی، تحصیلات، زبان خارجی، مشاغل، فعالیت های حرفه ای، رشته تحقیق، علاقه کتابداری، انتشارات، نشانی و تلفن) 596 نفر را دربردارد. این کتاب دارای نمایه اسامی تنالگانها می باشد.

موسی زاده،زهرا. مشاهیر در کتابداری و اطلاع رسانی. تهران: چاپار: همارا. 1389

در رابطه با این کتاب لازم است به نکات زیر اشاره شود:

این اثر تنها به زندگی نامه یک طبقه خاص یعنی کتابداران در سطح ملی و  بین المللی نمی پردازد بلکه زندگی نامه کسانی است که در داخل و خارج کشور، در تمام دوره ها، در مشاغل و سمت های مختلف مثل کتابدار،کتاب شناس، دانشمند، مخترع، سیاستمدار و غیره که توانسته اند با ارائه طرح ها و ایده ها، ابتکارها، اختراع ها و فعالیت های خود به کتاب، کتابخانه و رشته کتابداری و اطلاع رسانی کمک کنند. این کتاب شرح حال 135 نفر را ذکر کرده است.

چون رشته کتابداری و اطلاع رسانی همانند رشته های دیگر به تناسب از رشته های همجوار خود نیز استفاده می کند سرگذشت تنی چند از مشاهیر رشته های دیگر مثل چاپ و نشر، خطاطی، نسخه شناسی و کامپیوتر فعالیت داشته اند، نیز آورده شده است.

نحوه تنظیم: مدخل ها به ترتیب الفبایی نام خانوادگی و یا نام اشهر مرتب شده اند.

در تدوین اثر سعی شده است که چارچوب اصلی زیر رعایت شود:

اسم اشهر، نام به انگلیسی، شهرت کاری، لقب، سال تولد، محل تولد، محل تحصیل، سمت ها و محل های خدمت، کارها و خصائص برجسته، آثار، سال وفات، محل وفات.

این کتاب فاقد نمایه است.

منابع چاپی: کتابشناسی ها و منابع مرجع فوری

منابع چاپی 

کتابشناسی ها و منابع مرجع فوری:  

فولادی، اشرف. کتابشناسی اصطلاحنامه ها. تهران: مرکز اطلاعات ومدارک علمی ایران. 1372

 هدف از کتاب حاضر گردآوری اصطلاحنامه هایی است که تمام و یا بخشی از آنها به زبان انگلیسی و در زمینه های گوناگون منتشر شده است.از نظر زمانی، مبدا خاصی برای آن درنظر گرفته نشده است ولی سعی شده تا اصطلاحنامه های منتشره سال های اخیر را دربر گیرد. کتاب بر اساس چند موضوع تقسیم شده و زیر هر موضوع، اصطلاحنامه های مربوط به آن قرار گرفته است. اصطلاحنامه ها بر حسب حروف الفبای عنوان مرتب شده، زیرا تعیین دقیق سرشناسه در اصطلاحنامه ها کار چندان ساده ای نیست.فهرست نام پدیدآورندگان (اشخاص و سازمانها) فهرست عناوین و فهرست موضوعی(فارسی و انگلیسی) جهت سهولت در استفاده از اطلاعات در انتهای کتاب آمده است.  

فرحزاد،محمد.کتابشناسی اطلاعات وارتباطات. تهران:کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران. 1373  

برای دستیابی به اطلاعات کتابشناختی می توان ابتدا فهرست مندرجات آغاز کتابشناسی که براساس توصیفگرهای اصطلاحنامه تنظیم شده،بهره گرفت.این فهرست خواننده را به شماره های مدخل های متن ارجاع می دهد،در آن جا سیاهه مدارک بر اساس نظم الفبایی پدیدآورندگان در ذیل توصیفگرهای مورد نظر آمده است. دارای نمایه نام کسان،نام سازمان ها،عنوان کتاب ها، سندها و گزارش و نمایه موضوعی است. 

 بیان فر،علی.کتابشناسی کتاب و کتابخانه در زبان فارسی.کتابداری. 1349  

در این اثر سیاه 957 کتاب و مقاله مربوط به موضوع کتاب، کتابخانه و کتابداری از سال 1300 تا اسفند ماه 1347 آمده است. عصاره،فریده .کتابشناسی کتاب های کتابداری. اهواز: دانشگاه شهید چمران اهواز. 1366 این کتابشناسی حاوی مشخصات کتابشناسی 155 عنوان کتاب در زمینه کتابداری و اطلاع رسانی است. محدوده زمانی آن پایان 1365 است.  

 قبادی،علی.مهدوی،محمدنقی. کتابنامه اطلاع رسانی.تهران: وزارت فرهنگ وآموزش عالی. 1365  

این کتابنامه حاوی اطلاعات کتابشناختی 183 عنوان کتاب،مقاله،پایان نامه وجزآن درحوزه اطلاعرسانی،سندداری وکتابداری است. کتابنامه کتابداری. تهران: موسسه تحقیقات وبرنامه ریزی علمی وآموزشی،مرکزخدمات کتابداری. 1360 این منبع حاوی سیاهه اطلاعات تابشناختی 875 عنوان کتاب،تک نگاشت وپایان نامه به زبان فارسی ودیگرزبانها است. علاوه برنام ومشخصات نشر یه های ادواری درزمینه کتابداری واطلاع رسانی،فهرست کتابهای ناشران سرشناس هم دراین منبع آمده است. تنظیم مدخلها براساس 10 موضوع اصلی انجام گرفته، ودرموردهریک ازمنابع،توصیفی ازمحتوای آن درچندسطرصورت گرفته است.  

تعاونی،شیرین .کتابنامه کتابداری. تهران: موسسه تحقیقات وبرنامه ریزی علمی وآموزشی، مرکزخدمات کتابداری.1352 

 این کتابنامه شامل 5 بخش است:1. کتابداری 2. کتاب،کتابنامه،مقاله نامه 3. کتابخانه وفهرست کتابخانه ها 4. ادبیات کودکان ومطبوعات 5. پایان نامه های فارغ التحصیلان رشته کتابداری دانشگاه تهران. درذیل هربخش اطلاعات کتابشناختی کتابها همراه باتوصیفی کوتاه آمده است. محدوده زمانی این کتاب تا پایان سال 1351 است. کتابشناسی گزیده منابع تحقیق وتدریس درکتابداری.اهواز: دانشگاه شهیدچمران اهواز. 1367 سیاهه اطلاعات کتابشناختی مربوط به 485 سندشامل کتاب،مقاله وانتشارات رادربردارد.تنظیم منابع بترتیب رده بندی موضوعی کتابخانه کنگره آمریکا است.  

رحیمی،طیبه.کتابشناسی گزیده کتابداری.مشهد: دانشگاه علوم پزشکی مشهد. 1367  

این کتابشناسی به منظور اطلاع شرکت کنندگان دراولین سمینار کتابداری واطلاع رسانی پزشکی نسبت به آثاروتالیفات برخی ازکتابداران ونیزکسانی که درآن سمینار مقاله ارائه داده بودندتهیه شد. شیوه تنظیم این فهرست به ترتیب الفبای نام افراد است ودرمورد هر فرد ابتدا سیاهه آثار منتشر شده بنابرنظم تاریخی آمده، سپس سیاهه آثارمنتشرنشده یا دردست تهیه براساس ترتیب الفبای عنوان منعکس شده است فهرست موضوعی پایان نامه های فوق لیسانس کتابداری.تهران: موسسه تحقیقات و برنامه ریزی علمی و آموزشی، مرکز خدمات کتابداری. 1359 در این فهرست سیاهه 307فهرست موضوعی پایان نامه های فوق لیسانس کتابداری دانشگاه تهران از بدو تاسیس تا پایان 1358 و دانشگاه شیراز در سال 1356-1355 آمده است. متن این اثر بر پایه نظام رده بندی کتابخانه کنگره به صورت رده ای تنظیم شده است.پایان نامه ها در ذیل هر موضوع بر حسب الفبای نام پدید آورندگان مرتب شده است. ارائه اطلاعات براساس نام پدید آورندگان- عنوان پایان نامه- وضعیت نشر- تعداد صفحات- استاد راهنما- موضوع ها و شماره رده بندی است.  

طوفانی،وحید. فهرست توصیفی پایان نامه های مربوط به کتاب وکتابخانه های کودکان و نوجوانان دوره کارشناسی ارشد کتابداری و اطلاع رسانی دانشکده علوم تربیتی دانشگاه تهران 1367-1347 . پویش.ش3 . زمستان 1369.  

در این فهرست سیاه 39 پایان نامه های فوق لیسانس کتابداری و اطلاع رسانی درباره ادبیات کودکان و نوجوانان و کتابخانه های این گروه به همراه توصیفی از درون مایه و نوع تحقیق و روش های کار هر پایان نامه آمده است. 

 فرحزاد،محمد. مقاله نامه موضوعی کتابداری واطلاع رسانی 1368-1358. مشهد: دانشگاه فردوسی مشهد.1369.  

سیاهه 272 مقاله به ترتیب موضوعی دراین مقاله نامه آمده است.تنظیم این اثر براساس سرعنوانهای موضوعی بنا شده وبرای این منظور ازکتاب سرعنوانهای موضوعی فارسی و کتابخانه کنگره بهره گرفته شده است.این اثر باهمکاری وراهنمایی دکتررحمت الله فتاحی بوده است. مقاله نامه کتاب،کتابداری،کتابداری.تهران.1361 نام ومشخصات 2691 مقاله مربوط به موضوع کتاب،کتابخانه وکتابداری دراین منبع گردآوری شده است.دامنه زمانی 1358-1330 است سیاهه مقاله های جرایدکشورازقبیل روزنامه هاوخبرنامه آمده است.  

سیمین نیازی. نمایه مقاله های کتابداری و اطلاع رسانی. تهران: نشر کتابدار.1378 

 این کتاب اولین اثری است که پایان نامه های کتابداری را جمع آوری کرده است. دارای نمایه الفبایی عنوان، موضوعی، پدیدآورندگان، عنوان بر اساس کد بازیابی، فهرست نشریات و مقاله های نمایه شده است. دارای تنظیم الفبایی است. نمایه های این اثر دارای 1750 مقاله، گزارش و شامل گزارشات مختصری است. 

 صدیق بهزادی،ماندانا. چکیده نامه پایان نامه های کتابداری اطلاع رسانی. تهران: کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران.1379 .  

این کتاب کلیه پایان نامه رشته کتابداری واطلاع رسانی را از آغاز تاسیس گروه های کتابداری در دانشگاه های مختلف کشور و پایان نامه های دکتری را در داخل و خارج از کشور تا سال 1378 دربر دارد.از یک متن اصلی و دو نمایه تشکیل می شود.متن اصلی به ترتیب موضوعی تنظیم شده و تقسیم بندی موضوعی بر اساس سرعنوان های موضوعی چکیده نامه کتابداری و اطلاع رسانی لیزا صورت یافته است. در این تقسیم بندی موضوع ها به 19 شاخه اصلی تقسیم شده که در زیر هر رده تقسیمات فرعی موضوعی درج است.بعد از متن اصلی بخش مربوط به نمایه ها است.نمایه نام اشخاص(پدید آورنده، استادان راهنما و مشاور) به ترتیب الفبایی آمده، سپس نمایه موضوعی براساس تجزیه و تحلیل محتوای چکیده با استفاده از نمایه موضوعی لیزا به ترتیب حروف الفبا تنظیم شده است.در مجموع 776 عنوان پایان نامه معرفی شده است.  

خسروی،فریبرز. گزیده مقالات ایفلا 2007 . تهران: کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران.1390 

 این اثر به ترتیب الفبایی است ودارای نمایه موضوعی است . این اثرگزیده مقالات ایفلادردوربان،آفریقایجنوبی 19-23 اوت 2007 است. گزیده مقالات ایفلادارای 6 مجموعه است. این اثرازاواخرسال 1373 شروع به انتشارشده است.ویراستار این اثرتاج الملوک ارجمندوباهمکاری سودابه نوروزی است. 

 وبگاههای ایفلا   

 Archive.ifla.org 

  Blogs.ifla.org   

Extranet. ifla.org

 World-report. ifla.org

 Webmaster@ ifla.org 

 Library Literatureتوسط دبلیو، اچ. ویلسون منتشر می شود مقالات بیش از 200 مجله را نمایه می کند.  

نشریه Current Index to Journals in Education :CIJE توسط جزیی از نظام ERIC است مقالات تقریباً 30 مجله کتابداری را نمایه می کند. 

 Social Sciences Citation Index :SSCI توسط موسسه اطلاعات علمی آمریکا (ISI) منتشر می گردد جامعترین نمایه موجود در نوع خود است که مقالات حدود 60 مجله گزیده در اطلاع‌رسانی و کتابداری را نمایه می کند. 

 Computer Control Abstracts :CCA یک نشریه آمریکایی است و با وجود تاءکید بر موضوع کامپیوتر، بخشی از آن به چکیده مقالات اطلاع‌رسانی و دکومانتاسیون اختصاص دارد.

گروه های بحث الکترونیکی

گروه های بحث الکترونیکی :

گروههای‌ بحث‌الکترونیکی‌ (Discussion Groups) در اینترنت‌ جایگاه‌ ویژه‌ای‌ در برقراری‌ ارتباط ‌فراگیر و سریع‌ میان‌ اعضای‌ یک‌ حرفه‌ دارند. به‌ عبارتی‌، گروههای‌ بحث‌ همچون‌ انجمنهای‌ حرفه‌ای‌ عمل‌ می‌کنند و محیطی‌ رافراهم‌ می‌سازند که‌ افراد بتوانند به‌ راحتی‌ سؤالها و دیدگاههای‌ خود را پیرامون‌ مباحث‌ گوناگون‌ حرفه‌برای‌ همگان‌ مطرح‌ سازند و از نظرهای‌ آنان‌ سود برند. تبادل‌ اخبار و اعلام‌همایشها و انتشارات‌ جدید نیز در گروههای‌ بحث‌ الکترونیکی‌ بسیار عادی‌ شده‌ است‌. گروههای‌ بحث‌ متعددی‌ در حوزه‌ کتابداری‌ و اطلاع‌رسانی‌ و زمینه‌های‌ مرتبط‌ وجوددارد. هر کتابداری‌ می‌تواند در گروه‌ یا گروههای‌ مورد علاقه‌ خود عضو شود و درجریان‌ تازه‌های‌ علمی‌ و حرفه‌ای‌ آن‌ حوزه‌ قرار گیرد. نخستین‌ گروه‌ بحث‌الکترونیکی‌ ایران‌ در حوزه‌ کتابداری‌ و اطلاع‌رسانی‌ در سال‌ 1376 و در دانشگاه‌فردوسی‌ مشهد به‌ پیشنهاد و با مسؤولیت‌ آقای‌ دکتر رحمت‌ا... فتاحی‌ ایجاد شد.این‌ گروه‌ بحث‌، که‌ به‌ نشانی‌: lis@ferdowsi.um.ac.ir دسترس‌پذیر است‌، اعضای‌ زیادی‌ در میان‌ کتابداران‌ ایرانی‌ که‌ دارای‌ پست‌الکترونیکی‌ هستند دارد. برای‌ عضویت‌ در آن‌، کافی‌ است‌ تمایل‌ خود را از طریق‌ارسال‌ یک‌ پیام‌ به‌ مسؤول‌ آن‌، به‌ نشانی‌: fattahi@ferdowsi.um.ac.ir ، اعلام‌ کنید.

نام

عضویت

تعداد اعضا

ارسال پیام

آرشیو

گروه بحث کتابداری دانشگاه مشهد

عمومی

بیش از ۲۰۰۰ نفر

عمومی

موجود نیست

گروه بحث کتابداری دانشگاه چمران

فقط دانشجویان دانشگاه چمران

۴۳ نفر

فقط اعضا با کنترل نامه ها توسط مدیر

موجود فقط در اختیار اعضا

گروه بحث کتابداری دانشگاه تهران

عمومی

۱۱ نفر

فقط اعضا با کنترل نامه ها

موجود عمومی

گروه بحث ایرانکیس

عمومی

 ۵۹۹ نفر

 

عمومی با کنترل نامه ها

موجود - عمومی

گروه بحث دانشگاه آزاد تهران واحد علوم و تحقیقات

فقط دانشجویان دانشگاه آزاد

غیرقابل دسترس

فقط اعضا با کنترل نامه ها

موجود فقط در اختیار اعضا

گروه بحث مجله لیبر

عمومی

۹ نفر

فقط اعضا با کنترل نامه ها

موجود عمومی

گروه بحث کتابداران وبلاگ نویس ایران

عمومی

25نفر

فقط اعضا با کنترل نامه ها توسط مدیر

موجود عمومی